sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Tunti 1. Suomen suuriruhtinaskunnan perustaminen

Ensimmäisellä tunnilla käsittelimme Suomen suuriruhtinaskunnan perustamiseen johtaneita asioita ja suuriruhtinas kunnan perustamista.

Suomesta tuli Venäjän keisarikunnan autonominen osa Venäjän voitettua Suomen sodan vuosina 1808-1809. Alunperin Venäjän aikomuksena ei ollut liittää Suomea Venäjän keisarikuntaan, vaan pakottaa Ruotsin  mukaan mannermaasaartoon, eli kauppasaartoon jolla Ranska saisi vahvistettua asemaansa Britanniaa vastaan. Pietari oli vaarallisen lähellä Ruotsin rajaa, sekä Viaporin linnoitusta voitaisiin käyttää Britannian ja Ruotsin laivastojen hyökkäystukikohtana, joten Venäjän oli enemmän kuin järkevää liittää Suomi alueisiinsa.

Suuriruhtinaskunta perustettiin Porvoon valtiopäivillä v. 1809. Porvoo valittiin valtiopäivien pitopaikaksi, koska Porvoo oli lähempänä Pietaria kuin Turku. Lisäksi Porvoossa koulukaupunkina oli isoja rakennuksia, missä majoittaa valtiopäiville osallistujat. Valtiopäivillä säädyt vannoivat uskollisuutta keisarille ja keisari puolestaan liitti Suomen kansakuntien joukkoon ja vakuutti pitävänsä voimassa perustuslailliset oikeudet.


En tiennyt opiskellusta asiasta juuri muuta kuin että Suomi joutui Venäjän vallan alle ja sai autonomian Suomen sodan jälkeen. Uusina asioina opin Suomen sodan kulusta, suuriruhtinaskunnan perustaminen vaiheet ja sen, että oli oikeastaan hyvä, että Venäjä valtasi Suomen.  Näkemykseni laajeni siinä suhteessa, että käsitin Suomen historian liittyvän Euroopan suurvaltojen pöyhistelyyn läheisesti.

Minulla heräsi kysymyksiä liittyen Suomen sotaan. Olen aina pitänyt sota historiasta, joten halusin lisää tietoa sodan kulusta, seurauksista ja voiman tasapainosta. Käsitelty aihe liittyy vahvasti Suomen itsehallintoon ja sen kehittymiseen. Yhteyksiä löytyy myös Napoleonin sotaseikkailuihin, Ruotsin vallan vaiheisiin sekä Venäjän laajenemis politiikkaan.

En osaa yksittäisistä asioista sanoa oliko mikään huomattavan helppoa taikka vaikeaa, mutta kokonaisuudessaan asia oli suhteellisen helposti sisäistettävä. Opiskelutapoina käytin kolmea kovaa k:ta kuuntelu, kirjoitus, lisätietojen haku. Aihepiiri oli minusta mielenkiintoinen ja sen opiskelu kivaa. Opiskeltu asia on minusta tärkeä, koska sen myötä selviää, että on Venäjästä joskus ollut Suomelle hyötyäkin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti